Over Ons

                                                   Vrienden van Vaargroep Groningen

 

 "Vaargroep Groningen" is op het gebied van modelboten al meer dan 40 jaar een begrip in Groningen! Destijds opgericht in 1979 door een handjevol enthousiastelingen en in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardige vaargroep van, voor en door modelbouwers.

De achterliggende gedachte was en is nog steeds : Het genieten van de modelbouw hobby in een gezellig samenzijn van zowel leden als niet leden.  Samen zijn we sinds 1 Januari 2015 Vrienden van Vaargroep Groningen en dat moeten we zo houden. We proberen dit ook zo veel mogelijk naar buiten te dragen tijdens de verschillende vaarshows en evenementen waar Vaargroep Groningen vaak is vertegenwoordigd.

Vanuit onze vaste plek in de Vondelvijver in de Weyert in Groningen  waar regelmatig op o.a. de eerste of laatste zondagmiddag van de maand gevaren wordt, proberen we zoveel mogelijk plezier te beleven aan onze hobby : het bouwen van, varen met modelboten en ideeen uitwisselen over de hobby en nog veel meer gerelateerde zaken.

Ook wordt op camping Grunopark in Harkstede eind Mei,de jaarlijkse vaarshow georganiseerd ; Een evenement waar altijd weer veel enthousiaste modelbouwers en belangstellenden uit binnen en buitenland op af komen. Met zijn allen genieten we van de hobby : modelboten

Maar wat is het nu eigenlijk, die liefde voor modelboten?  Menigeen haalt zijn neus er voor op. Immers welke volwassen man of vrouw speelt nog met bootjes? Wat velen niet weten is dat er veel meer achter deze hobby schuilt dan varen alleen. Uiteindelijk blijkt het varen slechts bijzaak te zijn! De modelboten hobby begint namelijk niet met het varen maar met het bouwen. Die leuke bootjes worden namelijk niet kant en klaar geleverd: de hobbyist bouwt zelf het schip. Het zelf bouwen van schepen, dat is de grote uitdaging van de modelbouwer! Maandenlang ploetert hij aan de bouw van een schip, een romp vervaardigen, de opbouw maken en minutieus schilderwerk verrichten. Al dit werk om uiteindelijk te komen tot dat ene moment namelijk de tewaterlating. Is de romp waterdicht en is het schip goed uitgebalanceerd hoe diep ligt hij in het water en hoe gedraagt hij zich? Alle vragen en verwachtingen zullen dan ook door het hoofd van de bouwer schieten en het gevoel van trots en overwinning is dan ook groot als het schip uiteindelijk door het water klieft. Een dure hobby denkt U?Dat hoeft niet het geval te zijn. Er zijn tegenwoordig veel eenvoudige schepen in bouwpakketten verkrijgbaar en in een later stadium kan men ertoe besluiten om grotere, mooiere en moeilijker boten te bouwen. Toegegeven, alles kost geld maar je kan het zo duur maken als je zelf wilt door klein te beginnen.

Geschiedenis van het project


Wij zijn er mee begonnen om nieuw leven in Vaargroep Groningen te blazen en ik kan alleen maar zeggen dat het de leden is gelukt om iets moois neer te zetten met vele bezoeken aan vaarshows in binnen en buitenland en beurzen in Wenen,Bremen en Leeuwarden.

 Leden van Vaargroep Groningen.